niedziela, 25 sierpnia 2013

Jajka w koszulkach

  Idealne danie, na niedzielne śniadanie. Nawet mi do rymu wyszło.. :) Przypominają jajka na miękko, ale o ile bardziej wykwintnie wyglądają... ;-)

Składniki:
  • jajka, ilość zależy od apetytu i ilości chętnych
  • ocet, najlepiej winny (balsamiczny nie za bardzo, bo jajka wyjdą ciemne)
  • sól, pieprz
  • chleb tostowy
  • masełko
  • majonez, ketchup lub inny sos jaki lubimy do jajek
Przepis:

   Do rondla wlewamy ok. 1,5 litra wody, dodajemy 1-1,5 łyżki octu i zagotowujemy. Jajko rozbijamy do niedużej miseczki. Włączmy opiekacz z chlebkiem, mieszamy intensywnie wodę w rondlu, tak aby powstał wir. W środek wiru delikatnie wlewamy jajko z miseczki i gotujemy ok. 3 minut. Ostrożnie wyławiamy ugotowane jajko łyżką cedzakową na talerzyk z papierowym ręcznikiem i osuszamy. Następnie przenosimy (oczywiście samo jajko) na gorącą grzankę posmarowaną masłem. Solimy, pieprzymy, polewamy ulubionym sosem i konsumujemy...

   Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz