Składniki:
- jajka, ilość zależy od apetytu i ilości chętnych
- ocet, najlepiej winny (balsamiczny nie za bardzo, bo jajka wyjdą ciemne)
- sól, pieprz
- chleb tostowy
- masełko
- majonez, ketchup lub inny sos jaki lubimy do jajek
Do rondla wlewamy ok. 1,5 litra wody, dodajemy 1-1,5 łyżki octu i zagotowujemy. Jajko rozbijamy do niedużej miseczki. Włączmy opiekacz z chlebkiem, mieszamy intensywnie wodę w rondlu, tak aby powstał wir. W środek wiru delikatnie wlewamy jajko z miseczki i gotujemy ok. 3 minut. Ostrożnie wyławiamy ugotowane jajko łyżką cedzakową na talerzyk z papierowym ręcznikiem i osuszamy. Następnie przenosimy (oczywiście samo jajko) na gorącą grzankę posmarowaną masłem. Solimy, pieprzymy, polewamy ulubionym sosem i konsumujemy...
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz