czwartek, 8 sierpnia 2013

Krówki domowe

   Dawno, dawno temu w odległej galaktyce...
No, nie odległej galaktyce, a u mojej babci, ale dość dawno temu bywały krówki domowej roboty...
Po konsultacjach z moją starszą siostrą i kilku próbach mam taki przepis:

Składniki:
  • cukier 1 1/2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • aromat waniliowy kilka kropel (ewentualnie cukier waniliowy, a prawdziwa wanilia to już super...) ile, to już według gustu
  • masło 1/2 łyżki
Mleko wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy resztę składników i często, gęsto mieszając gotujemy ok. pół godziny. Po tym czasie mikstura powinna zacząć gęstnieć, jakby nie miała chęci to trzeba dodać troszkę cukru.  Następnie wylewamy na mokry talerzyk, czekamy jak przestygnie i kroimy na sensowne jednostki pokarmowe...

Smacznego!!!

P.S. Uwaga!!!!!!!!! Wysokokaloryczne!!!!!! ;-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz