wtorek, 24 listopada 2015

Pulpety w sosie ogórkowym

        Na początek coś troszkę innego, niekoniecznie trudnego, a mianowicie jak w tytule: pulpety w sosie ogórkowym.

Składniki
  • 1/2kg miesa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
  • łyżka smietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • ewentualnie olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek
    Do miski wsypujemy bułkę tartą i zalewamy wodą, tak aby cała namiękła. Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, wrzucamy do namoczonej bułki. Dodajemy mięso mielone, jajko, sól i pieprz. Zamiast soli możemy użyć  przyprawy do zup w płynie. Wyrabiamy mięso aż zacznie się kleić. Odstawiamy na ok. pół godziny aby się "przegryzło". Teraz mamy do wyboru dwie wersje: zdrowszą i smaczniejszą :). W zdrowszej maczając ręce w zimnej wodzie formujemy nieduże pulpety i wrzucamy do gara z wrzącą wodą. W wersji smaczniejszej uformowane pulpety smażymy na oleju na rumiany kolor i dopiero wrzucamy do wrzątku. Jak wszystkie mamy już usmażone dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy do pulpetów starte kiszone ogórki i kwas od nich, gotujemy 10 minut. Do 1/2 szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do pulpetów, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem i jakąś surówką, byle nie kwaśną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz