Dziś troszkę inny bigos.
Składniki
- główka czerwonej kapusty ok. 1kg
- 1/2kg kiszonej kapusty
- 1/2kg kiełbasy
- 1/2kg boczku wędzonego surowego
- cebula
- 2 liście laurowe
- pieprz
- ziele angielskie
- jałowiec
- garść majeranku
- olej
Kapustę kiszoną (jak ktoś chce może pokroić) gotujemy 15 minut i odlewamy kwas do słoika. Zalewamy wodą i gotujemy następne 15 minut. Z czerwonej kapusty wykrawamy głąba, a następnie kroimy i do gara. Dolewamy troszkę wody i gotujemy 15 minut. Boczek kroimy na plasterki podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, jak się lekko podsmaży wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli wrzucamy wszystko do czerwonej kapusty. Kiszoną kapustę odcedzamy i dodajemy do czerwonej. Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości, można ewentualnie dodać kostkę rosołową. pod koniec gotowania lub jak wygotuje się woda wlewamy kwas od kapusty, ile kto lubi.
Smacznego
brzmi jak zwykle smakowicie.... mniami, pozdrawiam.... Dusza...
OdpowiedzUsuń