poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ekspresowe chili con carne

   Chili con carne to potrawa meksykańska z fasoli i mielonego mięsa. U mnie w domu nie przepadają za mielonym mięsem (pada wtedy pytanie: tyle już się nazbierało?), więc przeważnie robię z mięsa pokrojonego na kawałki. Ale to może innym razem. Dziś wersja ekspresowa. Jak się sprężę to robię w 20 minut. W sam raz żeby zrobić coś na szybko, jak się nie ma czasu, albo trzeba szybko kogoś niespodziewanego nakarmić... 
   A tak przy okazji: mój młodszy syn jak był mały gdy usłyszał, że na obiad jest chili con carne to zwykle się pytał: "czyli konkretnie co?".

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kolorowej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 parówek indyczych
  • nieduża cebula
  • kawałek papryki
  • przyprawa do chili con carne
  • ząbek czosnku
  • olej
   Do gara wlewamy troszkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone parówki. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebula się zeszkli to dodajemy pomidory, białą fasolę wraz z zalewą i osączoną kolorową. Jak ktoś lubi może dodać czosnku. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy mieszankę przypraw do chili con carne. Jak wszystko się zagotuje dodajemy pokrojona paprykę. Gotujemy kilka minut i gotowe.



I to by było na tyle...
Prawda, że szybko?
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz