niedziela, 6 listopada 2016

Sałatka z makreli

   Ten przepis to w zasadzie szablon który można zmieniać według własnego widzi mi się. Kupiłem sobie makrelę i trzeba było coś z nią zrobić. Pooglądałem zdjęcia w necie i wyszło mi coś takiego... A mianowicie sałatka warstwowa, ilość warstw i ich skład jest dowolny. Wszystko zależy od naszej weny, zawartości lodówki no i odwagi w łączeniu składników...

Składniki:
  • 1-2 makrele
  • 3-4 jajka
  • duża czerwona cebula
  • żółty ser
  • groszek konserwowy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • zielenina
   Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jak ostygną obieramy, przekrawamy na pół i wydłubujemy żółtka. Białka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do szklanej michy. Solimy, pieprzymy delikatnie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wysypujemy na białka, rozgarniamy aby w miarę równo było. Obieramy makrelę, rozdrabiamy na mniejsze kawałki. Ja robię to za pomocą dwóch widelców i nie muszę jej nawet tknąć palcem. Wrzucamy do michy mniej więcej równo. Żółty ser ścieramy na tarce albo również kroimy w kosteczkę, ja wolę krojony. wysypujemy na rybkę i rozgarniamy. Na to wysypujemy zielony groszek. Smarujemy całość dość grubą warstwą majonezu. Na wierzchu rozkruszamy żółtka i posypujemy zieleniną. Nie mieszamy, mają być warstwy. Jakby ktoś nie wiedział, to nakładamy nabierając od dna...



  Panom, paniom zresztą też, przypominam, ze rybka lubi pływać... ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz