niedziela, 15 kwietnia 2018

Karkówka w cydrze

   Dziś danie typowo polskie, ponieważ składniki są wręcz narodowe. Bo i świnina, i cydr, i kasza to elementy typowe dla polskiej kuchni. Nawet cynamon można do tego zaliczyć, ponieważ kuchnia staropolska była bardzo korzenna. Korzenno i szafranno, moja mościa panno - jak głosi stare przysłowie. Ale wracajmy do kuchni...

Składniki:
  • 1/2 kg karkówki
  • 1 litr cydru
  • 30 dkg pęczaku
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 limonka
  • miód
  • tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • mąka
  • smalec
   Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na dość duże kawałki. Następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Ja robiłem to w żeliwnej brytfannie, ma grube dno więc mniejsze szanse na przypalenie. Rozgrzewamy smalec (kolejny typowo polski składnik) i wrzucamy mięcho. Smażymy na rumiano. Zmniejszamy ogień i dodajemy miód. Jak się skarmelizuje wlewamy cydr, tak aby pokrył mięso. Dodajemy cynamon, tymianek, 1/4 wyszorowanej limonki, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem jakieś 45 minut. Jak mięso jest już prawie miękkie dodajemy pęczak. Tu jest drobny problem: płynu musi być przynajmniej dwa razy więcej niż kaszy. Możemy to ocenić "na oko", możemy odcedzić i zmierzyć, możemy też dolewać cydru lub wody w razie konieczności. Gotujemy 20 minut, przynajmniej na początku kilka razy mieszając. Przed podaniem skrapiamy jeszcze sokiem z limonki.


Smacznego!!!

P.S. Przypominam, że 1-go maja jest Międzynarodowy Dzień Kaszanki. Wypadało by go uczcić piekąc kaszankę na grillu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz