Wczoraj był kawał mięcha, to dziś dla odmiany będzie bezmięsnie. Miłośnicy pokrzyw niech też coś mają... Co prawda pokrzywy w tym daniu nie ma, ale co tam. Jak można się domyśleć po nazwie, a także, że jest bez mięsa, potrawa pochodzi z Indii.
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 pomidory
- pół kalafiora
- zielony groszek, z puszki albo mrożony
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- kolendra mielona
- garam masala
- kurkuma
- chili
- sól
Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i wrzucamy do miksera. Dodajemy obrany czosnek i cebulę. Jak ktoś ma to może dodać kawałek świeżej kurkumy. Nie miałem, więc później dodałem mieloną. Wszystko miksujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, jak są duże to kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pyry. Smażymy kila minut i dodajemy kalafiora. Jak ziemniaki się lekko zrumienią dodajemy chili ok. 1/2 łyżeczki, 1 łyżeczkę kurkumy, 1/3 łyżeczki kolendry. Wlewamy troszkę wody i dusimy jakieś 10 minut. Wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy 1 łyżeczkę garam masala. Mieszamy, dodajemy groszek, miałem troszkę groszku cukrowego, więc też dorzuciłem. Solimy i gotujemy jakieś 10 minut, sos ma się zredukować. To mają być warzywa oklejone sosem, a nie zupa... I możemy podawać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz