Grzebiąc w internecie znalazłem dość oryginalny przepis na żeberka, a mianowicie żeberka w kawie... Postanowiłem spróbować jak to smakuje. Wyszło całkiem, całkiem i o dziwo smakują nawet mojej smoczycy, a ona nie przepada specjalnie za nowościami... Po pewnych drobnych modyfikacjach przepis wygląda następująco:
Składniki:
- 1kg żeberek
- 2 cebule
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- szklanka ketchupu
- 1/2 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/2 szklanki miodu
- kawałeczek papryczki chili (zależy od "mocy" ketchupu)
- łyżka mąki
- śmietana
Żeberka myjemy i dzielimy na rozsądne jednostki pokarmowe. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do gara, dodajemy ketchup, ocet, miód, kawałek papryczki. Wszystko mieszamy, dodajemy żeberka, troszkę wody i dusimy do miękkości. Jak już mięso jest miękkie zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w śmietanie i czekamy aż się zagotuje.
Podajemy na stół i patrzy na miny gości...
A czasem są dość zabawne...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz