sobota, 2 marca 2013

Żeberka w kawie

 
   Grzebiąc w internecie znalazłem dość oryginalny przepis na żeberka, a mianowicie żeberka w kawie... Postanowiłem spróbować jak to smakuje. Wyszło całkiem, całkiem i o dziwo smakują nawet mojej smoczycy, a ona nie przepada specjalnie za nowościami... Po pewnych drobnych modyfikacjach przepis wygląda następująco:

Składniki:
  • 1kg żeberek
  • 2 cebule
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka ketchupu
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
  • 1/2 szklanki miodu
  • kawałeczek papryczki chili (zależy od "mocy" ketchupu)
  • łyżka mąki
  • śmietana
Przepis:
    Żeberka myjemy i dzielimy na rozsądne jednostki pokarmowe. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do gara, dodajemy ketchup, ocet, miód, kawałek papryczki. Wszystko mieszamy, dodajemy żeberka, troszkę wody i dusimy do miękkości. Jak już mięso jest miękkie zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w śmietanie i czekamy aż się zagotuje.
  Podajemy na stół i patrzy na miny gości...
  A czasem są dość zabawne...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz