Składniki:
- torebka ryżu
- mrożona mieszanka chińska
- 5-6 cienkich parówek, najlepsze są indycze, bo się nie rozgotowują tak szybko
- przyprawa chińska (może być fix)
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- ewentualnie pieprz, przyprawa magi, liść laurowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja co prawda nie solę wody - reszta przypraw i tak jest aż za słona. Do gara wrzucamy mrożone warzywa, dolewamy wody, wsypujemy przyprawy, pokrojony czosnek i gotujemy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie parówki kroimy pod skosem na kawałki ok.3 cm. Następnie każdy kawałek z jednego końca nacinamy wzdłuż, mniej więcej do końca skosu. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i podsmażamy parówki. W tym czasie nacięcia pod wpływem temperatury rozchodzą się i powstają "rogi koziołków". Jak warzywa, a w szczególności bambusy, są już prawie miękkie dodajemy podsmażone "koziołki" i ugotowany ryż. W razie potrzeby dolewamy wody i ewentualnie doprawiamy po swojemu. Całość gotujemy jeszcze 5 minut mieszając.
Podajemy w bulionówkach lub głębokich talerzach, a następnie słuchamy pochwał...
Składniki
Tak kroimy parówki
Składniki
Tak kroimy parówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz