piątek, 8 marca 2019

Kurczak generała Tso

   Dziś na obiad kawałek ptaka, a konkretnie udka. Można zrobić i z piersi, ale mięso z udka jest smaczniejsze, bardziej wyraziste. Nazwa jest trochę myląca: sugeruje kuchnię chińską. A danie pochodzi z USA, choć wzorowane jest na kuchni chińskiej. Ponoć jest to jedno z popularniejszych dań branych na wynos. Jeszcze jedna rzecz jest myląca w tym daniu: smoczyca nie chciała uwierzyć, że to jest mięso kurczęcia. 😆 Najważniejsze, że smakowało. no to do roboty...

Składniki:
  • 2 udka
  • kawałek imbiru
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny
  • sos srilacha
  • olej sezamowy
  • cukier
  • mąka ziemniaczana
  • sos słodko-kwaśny
  • ocet ryżowy (może być jabłkowy)
  • sos ostrygowy
  • olej do smażenia
    Najpierw robimy marynatę: 4 łyżki sosu sojowego jasnego mieszamy z 2 łyżkami oleju sezamowego i 1 łyżeczką cukru. Imbir siekamy jak najdrobniej i dodajemy do marynaty. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Trybujemy udko, ściągamy również skórę. Możemy to wykorzystać do zupy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Teraz kolej na sos. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej (rzepakowy, sezamowy nie nadaje się do smażenia). Jak się zeszkli dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 1 łyżkę octu ryżowego,  1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego, ok. 1 łyżeczkę sosu srilacha (jest ostry więc dodajcie ile uważacie),  2 łyżki sosu ostrygowego. Całość chwilkę gotujemy mieszając, powinien się zrobić gęsty. Wyciągamy kurczaka z lodówki i wsypujemy 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy aby mąka oblepiła dokładnie kurczaka. W miseczce roztrzepujemy jajka i wlewamy do mięsa. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej. Ciasto musi być dość gęste, ale lejące. Smażymy partiami na złoty kolor, odkładając na ręcznik papierowy. Myjemy patelnię, wlewamy na nią sos, podgrzewamy i wrzucamy kurczaka. Kurczak ma się tylko obkleić sosem. I możemy podawać. Oczywiście z ryżem, posypane kiełkami.  


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz