sobota, 23 marca 2019

Serek paneer

   Dziś dla odmiany serek, biały zresztą. Przepis na ten serek znalazłem w kuchni indyjskiej. Jest prosty do zrobienia. Składniki mamy w domu, nie potrzeba do niego podpuszczki. Najlepiej użyć mleka od krowy (wiadomo, byki dają śmietanę 😉). Chodzi mi o to, żeby użyć mleka naturalnego, a że nie wszyscy mają do niego dostęp, więc może być mleko ze sklepu. Ale świeże, z mleka UHT ser nie wyjdzie. Wydajność nie jest powalająca: z 3 litrów mleka wychodzi ok. 30 dkg sera. No, w sklepie przyzwoity biały serek też nieźle kosztuje...

Składniki:
  • 3 litry mleka
  • ocet spirytusowy 10 % (lub sok z cytryny)
   Garnek przepłukujemy zimną wodą, wlewamy mleko. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Jak mleko chce nam już "wyjść" z gara wyłączmy ogień. Wlewamy 5-6 łyżek octu, mieszamy dokładnie i czekamy aż serek się zetnie. W zlewozmywaku stawiamy sitko, wykładamy je chustą serowarską lub jakąś gęstą tkaniną: tiulem, pieluchą (tetrową, nie pamperesem) i ostrożnie przelewamy do niego serek. Przepłukujemy zimną wodą aby pozbyć się kwasu. Jak serwatka odpłynie można serek posolić, ja tego nie robię, wolę posolić przed jedzeniem. Kiedyś przekombinowałem i posoliłem mleko przed gotowaniem, serek nie wyszedł.😔 Następnie odciskamy jeszcze i przekładamy twarożek do klinika serowarskiego, albo do ażurowego pojemnika i czymś przyciskamy. Można też zawinąć w to na czym odciekał. Kładziemy na serku np. garnek z wodą, na każde 10 dkg sera ok. 1 kg ciężaru. przygniatamy go 30-60 minut. I serek mamy gotowy. Jak go nie soliliśmy możemy zanurzyć w solance, albo przechowywać taki jak jest. Ile czau może być w lodówce? Nie wiem, u mnie znika najpóźniej następnego dnia...

 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz