czwartek, 16 maja 2019

Makaron w sosie serowym

   Po dość długiej przerwie spowodowanej atakiem dysgrafii 😜 postanowiłem wziąć się za siebie i coś skrobnąć. Na początek coś krótkiego, żeby nie przemęczać schorowanych szarych komórek. Bo mam je tylko dwie, w tym jedna to Nokia 3310... No to do roboty...

   Składniki:
  • makaron, najlepiej szerokie wstążki
  • śmietana 30%
  • ser pleśniowy
  • 1/2 sera pleśniowego niebieskiego
  • świeży ogórek (długi)
  • pomidory suszone w oliwie
  • sól, pieprz
  Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. A tak przy okazji: wiecie, że makaron należy gotować przy otwartym oknie?? Bo na opakowaniu jest przecież napisane: gotować w przeciągu 10 minut... No dobra, zamykamy okno i bierzemy się za sos. Do gara wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszony ser pleśniowy (camembert), podgrzewamy mieszając. W tym czasie kroimy pomidory w paseczki. Ogórka myjemy i kroimy obieraczką do ziemniaków w cienkie paski. Solimy go, pieprzymy (ogórka oczywiście) i odstawiamy na bok. Jak już nam się ser rozpuści wrzucamy pokruszony ser niebieski, będą nam pływały takie fajne kawałeczki. Dodajemy makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy. I możemy nakładać: najpierw makaron z sosem, posypujemy pokrojonymi pomidorami, a na wierzch kładziemy ogórka.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz