niedziela, 27 grudnia 2015

Flaki drobiowe

   Jakiś czas temu znalazłem w necie ranking najobrzydliwszych potraw świata. Nasze flaki były w pierwszej dziesiątce... A podobno jest się tym, co się je... :-( Po tym jakże optymistycznym wstępie mam dla Was alternatywę: flaki drobiowe. Wbrew nazwie nie są to kurczęcie wnętrzności, robi się je z mięsa, ja robię je z piersi, ale również udka się nadają.

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, gałka muszkatowa, majeranek

 Fileta myjemy i kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi (kurczęcie, oczywiście). Jak się podsmażą przekładamy do gara. Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kosteczkę, jak ktoś lubi resztę warzyw to też może pokroić. Całość gotujemy jakieś 20 minut. Wyjmujemy warzywa których nie lubimy, w zamian dodajemy zasmażkę. 
   Zasmażka:
            Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 3 łyżki mąki, od czasu do czasu mieszamy. Jak mąka zacznie ciemnieć dodajemy olej, tyle żeby rozprowadzić całą mąkę. Następnie dodajemy gorącej zupy i mieszamy. Zasmażkę wlewamy do gara, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz