Składniki:
- filet z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- mąka
- olej
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, gałka muszkatowa, majeranek
Fileta myjemy i kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi (kurczęcie, oczywiście). Jak się podsmażą przekładamy do gara. Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kosteczkę, jak ktoś lubi resztę warzyw to też może pokroić. Całość gotujemy jakieś 20 minut. Wyjmujemy warzywa których nie lubimy, w zamian dodajemy zasmażkę.
Zasmażka:
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 3 łyżki mąki, od czasu do czasu mieszamy. Jak mąka zacznie ciemnieć dodajemy olej, tyle żeby rozprowadzić całą mąkę. Następnie dodajemy gorącej zupy i mieszamy. Zasmażkę wlewamy do gara, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz