wtorek, 29 grudnia 2015

Jajownica

   Jak wygląda jajownica każdy wie. Dziś proponuję troszkę inną jej wersję, może trochę przypomina to fritatę...

Składniki:

  • jajka w ilości zależnej od apetytu
  • kiełbasa
  • cebula
  • groszek mrożony
  • papryka świeża lub mrożona
  • sól, pieprz
  • olej
  Kiełbasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Jak się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli i wrzucamy groszek i paprykę. Solimy, pieprzymy. Jak ktoś lubi i ma to można dodać starty żółty ser, będą się fajne gluty ciągnęły. Dodajemy jajca, smażymy do czasu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, jedni wolą bardziej wysmażone (smoczyca) inni (ja) bardziej płynne, no ale ponoć o gustach się nie dyskutuje... Tak to mniej więcej wygląda na talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz