Dziś przepis na kanapkę. No ale nie byłbym sobą jakbym zrobił zwykłą kanapkę... Zresztą nie przepadam za kanapkami. To jest kanapka w stylu meksykańskim. Powinna być z dodatkiem ostrej pasty z pieczonej papryki, ale niestety to nie ta pora roku. Po prostu papryka jest teraz za droga na takie ekscesy. Jak nie zapomnę to napiszę o tej paście w stosownej porze roku... Kanapka była testowana na młodszym synu, chyba wyszła nieźle bo usłyszałem tylko: "dobłe..."
Składniki:
- łopatka 1kg
- po jednej białej i czerwonej cebuli
- 2-3 pomidory, z racji pory roku wziąłem z puszki
- papryka, miałem mrożoną
- czosnek, ile kto lubi ja wziąłem 3 ząbki
- kolendra, ziarnka 1 łyżeczka
- koper włoski 1 łyżeczka
- pieprz ziarnisty
- papryka wędzona
- sól
- bułki
- sałata
- i jeszcze jedna czerwona cebula do przybrania
Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę, wykrawając niejadalne części. Obie cebule obieramy i kroimy w duże pióra. Podobnie paprykę, ja miałem mrożoną, więc już pokrojoną. Pomidory kroimy na pól, wykrawamy gniazda a następnie na ćwiartki. Idąc z duchem czasu mięso będzie wolno gotowane. Ale żeby nie czekać przesadnie długo zrobiłem to w szybkowarze 😉. To znakomicie wszystko przyspiesza... Wrzucamy mięcho do szybkowara, dodajemy pomidory, cebulę, paprykę i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy trochę wody. I tu jest problem, trzeba na wyczucie. Mięcho ma się szybkowrzyć 1,5 godziny. Ja dodałem za mało wody i po godzinie wyczułem zmianę zapachu... Na szczęście tylko się przypsnęło... No i akurat byłem w kuchni... Szybko wyłączyłem, mięcho było już mięciutkie. Bułę przekrawamy na pół, kładziemy trochę zieleniny, tj. sałaty. Mięcho wykładamy na talerzyk, miażdżymy łyżką, widelcem, kładziemy na sałacie na to kilka krążków czerwonej cebuli. Drugą część bułki powinno posmarować się tą pastą i przykryć. Ale to innym razem... mozna potraktować to ketchupem, albo musztardą, wedle uznania.
Smaczności!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz