wtorek, 26 grudnia 2017

Kaczka-dziwaczka

          Święta... Czyli trzeba zrobić na obiad coś specjalnego. Jakiś czas temu trafiłem na dość ciekawy przepis. W sam raz na świąteczny obiad. Co prawda bardziej przepis ten pasuje na święta wielkanocne niż bożonarodzeniowe, ale nie chciało mi się czekać.Najwyżej na Wielkanoc zrobię jeszcze raz. Jest to bowiem przepis na kaczkę w sosie... żurkowym 😀

Składniki:
  • kacze uda 4 szt.
  • boczek wędzony 100 g
  • cebula 2 szt.
  • pieprz zielony w zalewie
  • zakwas 350 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek
    Udka solimy, układamy na blaszce i wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika. Pieczemy aż ładnie się przyrumienią, czyli jakieś 45 minut. Do brytfanny wlewamy troszkę oleju. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do brytfanny,  stawiamy na ogniu i smażymy aż się zarumieni. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy: cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Dodajemy do boczku. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy zielony pieprz, można go trochę posiekać. Zakwas musi być "ustany" ponieważ wlewamy do brytfanny tylko płynną część. Chwilkę gotujemy i dodajemy 2 łyżki śmietany. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do brytfanny. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Jak już są miękkie wyjmujemy na talerz, Mąkę z zakwasu mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody. Mieszając do wywaru dodajemy majeranek i mąkę z zakwasu. Chwilę gotujemy i ewentualnie dosalamy. Uda wkładamy do sosu aby się podgrzały. i to by było na tyle...



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz