czwartek, 4 października 2018

Gołąbki

   Dziś na tapecie, a w zasadzie to na talerzu gołąbki. Ale nie byłbym sobą jakbym zrobił je normalnie... Dlatego dziś nietypowe gołąbki, bo z kaszanką. Nie będzie tradycyjnego farszu z ryżem, a i sos nie będzie pomidorowy. No to do dzieła.

Składniki:
  • główka kapusty
  • 1/2 kg kaszanki
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ok. 1 litra rosołu
  • olej
  Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Jak się troszkę wytopi dodajemy pokrojoną cebulą, a po chwili pokrojony czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną kaszankę. Wszystko smażymy, ewentualnie poprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kapustę parzymy i oddzielamy liście. Ścinamy zgrubiałe części, będzie łatwiej je zwijać. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na liść kładziemy porcję kaszanki i zwijamy gołąbka. Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym. Jak już mamy wszystkie zrobione przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty. Całość zalewamy rosołem i wstawiamy do nagranego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 minut do godziny, wszystko zależy ile nam tego ptactwa wyszło i jak duże naczynie mamy. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz