niedziela, 9 czerwca 2019

Smalec wegetariański

   Będąc na wycieczce na Mazurach trafiłem do pewnej gospody. A może to nawet karczma była? W każdym bądź razie mieściła się na terenie skansenu. Jedną z atrakcji w menu był chleb ze smalcem wegetariańskim. Myślę sobie co to za wynalazek?? Co to za oksymoron?? Smalec?? Wegetariański?? Toż to brzmi jak: kwadratura koła... albo wojskowa misja pokojowa... Ale skoro inni to jedli i przeżyli (Sanepid jakoś nie zamknął tej karczmy) to i mnie chyba nic nie będzie... Nabyłem zdegustowałem i zdziwko mnie chapnęło... Toż to smakuje prawie jak smalec... Wiem, wiem: "prawie" czyni różnicę. Ale tym razem to była mała różnica. Oczywiście po powrocie do domu musiałem spróbować zrobić ten "smalec". Pogrzebałem w necie i okazało się, że robi się go... z fasoli konserwowej. Zrobiłem i zyskał aprobatę domowników. I nawet gości... A jeśli jest do tego jeszcze ogórek małosolny... Kurcze, pociekło mi na klawiaturę... Ostatnio ten smalec jest jeszcze lepszy, ponieważ zaprzyjaźniony Skrzat doradził mi jak zrobić do niego skwarki. Też wegetariańskie. No to do dzieła...

Składniki:
  • 1 puszka fasoli konserwowej
  • 1 cebula
  • olej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • majeranek
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
    Zaczniemy od zrobienia skwarek: do miseczki wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy łyżkę oleju i paprykę wędzoną. Mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgarniamy tak, żeby ziarnka były w jednej warstwie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 10-12 minut. Jak zrobią się chrupiące wyjmujemy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i na wolnym ogniu zrumieniamy. W międzyczasie solimy i lekko pieprzymy ją. Studzimy. Fasolę odsączamy i wrzucamy do miseczki, blendujemy na gładką masę. Dodajemy zrumienioną cebulkę, kaszę, majeranek. Solimy troszkę. Wszystko mieszamy dodając olej. Ile? Rzecz gustu i smaku, trzeba spróbować. Jak już nam smakuje, wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. No i mamy gotowego tego dziwoląga tj. smalec wegetariański.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz