Miałem napisać w tytule zupa wołowo-rzodkwiowa, ale mam wątpliwości czy tak powinien brzmieć przymiotnik od słowa: rzodkiew. Chodzi oczywiście o białą rzodkiew, tę długą, a nie o poczciwe czerwone rzodkiewki. Ani o rzepę, czyli czarną rzodkiew. Ale nam się naplęgło tych rzodkiewek... Zupa jest oparta na motywach zupy koreańskiej. Ponoć ich odmiana rzodkwi jest troszkę inna, ale trudno, nie posiadam. Zresztą nie miałem okazji zdegustować. Ale co kraj to obyczaj więc zrobimy z naszej.
Składniki:
- 30 dkg ładnej wołowiny
- 1 duża rzodkiew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 grzyby shitake
- sos sojowy
- olej sezamowy
- olej do smażenia
- kawałek papryczki chili
- posiekany szczypior
- ugotowany biały ryż
Jeżeli mamy suszone grzybki shitake (a takie miałem) zaczynamy od pokrojenia ich i zalania w miseczce letnią wodą. Odstawiamy na jakieś 2 godziny. Po tym czasie wołowinę myjemy i kroimy w cienkie (im cieńsze tym lepiej) plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek jak ktoś chce może przecisnąć przez praskę, albo pokroić, wedle upodobania. Ja tylko miażdżę, nawet nie obieram ze skórki: tam jest masa aromatu, a w zupie i tak się rozgotuje. Rzodkiew skrobiemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do gara wlewamy troszkę oleju rzepakowego, rozgrzewamy i wrzucamy mięso. Można przesmażyć na patelni, szczególnie jak nam wyjdzie sporo tych plastrów i trzeba zrobić to na dwa razy. Bo jak wrzucimy od razu to mięso będzie się gotować a nie smażyć. Jak nam mięsko się podsmaży dodajemy cebulę i czosnek. Szklimy. Wrzucamy grzybki shitake i wlewamy wodę w której się moczyły. Dolewamy ok. 1 litra wody. Dodajemy 3-4 łyżki sosu sojowego i 2-3 łyżeczki oleju sezamowego. Dodajemy kawałeczek papryczki chili. ja miałem suszoną, dodałem jakieś 8 mm, wystarczyło... Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż wołowina będzie miękka, czyli jakieś 45-60 minut. Zależy jaką krowę trafimy i jak grubo pokroiliśmy mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z białym ryżem i posypane pokrojonym szczypiorem. Jak ktoś woli może użyć kolendry.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz