niedziela, 10 stycznia 2016

Cieciorka


   Cieciorka, a w zasadzie ciecierzyca, to roślina z rodziny wzdymających, tj. strączkowych, krewna bobu. Z wyglądu przypomina orzechy laskowe, a w smaku trochę bób. Do nas przywędrowała z cieplejszych rejonów europy. Do tej pory używałem ciecierzycy konserwowej do sałatek, teraz pora na coś innego. A mianowicie ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach.

Składniki:
  • 2 szklanki cieciorki
  • duża pierś kurczęcia
  • 2 puszki pomidorów krojonych (latem będą lepsze z pola)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz, tabasco
  • olej
     Dzień wcześniej zalewamy cieciorkę wodą i zostawiamy do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją ok. 45 minut i odlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy i dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy około 10 minut, wrzucamy ugotowaną cieciorkę i jeszcze chwilkę gotujemy. Jak mamy to posypujemy zieleniną: świeżą bazylią lub natką pietruchy, ja akurat nie miałem :(.

Smacznego.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz