niedziela, 4 czerwca 2017

kurczak w sakiewce

  Był ser w sakiewce teraz pora na kurczaka. Taka fikuśna przekąska, choć może być też daniem głównym. Jest z tym trochę roboty, ale w sumie robi się to etapami, więc można w tak zwanym międzyczasie robić coś innego. 

Składniki:
  • podudzia kurczęcie (pałki) 6 szt. proponuje nie za duże łatwiej się pakuje do sakiewki
  • ciasto francuskie
  • 30 dkg pieczarek
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • mleko
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, majeranek, papryka

    Podudzia myjemy osuszamy, ja poobcinałem trochę skórę (nie przepadam za nią),  traktujemy solą pieprzem i czym kto lubi. Ja ograniczyłem się do majeranku i papryki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pałeczki. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieczarki myjemy, jak ktoś chce może obrać, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebulki. Solimy, pieprzymy i podsmażamy. Jak ziemniaki są miękkie to odlewamy, odparowujemy, wlewamy trochę mleka, wrzucamy pieczarki z cebulką i robimy puree. Ja poczekałem, aż wszystko przestygnie, łatwiej bawić się tym wszystkim nie parząc paluchów. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Z kawałka co nam zostanie wykrawamy następne 6 małych kwadratów i kładziemy na środku tych dużych, to takie wzmocnienie, ciasto nam się tak nie rozciapcia na spodzie. Na każdy kwadrat pacamy po ok. 2 łyżki puree, wtykamy w nie usmażone podudzie i formujemy sakiewkę. Następnie obwiązujemy ją u góry nie za mocno sznurkiem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wystające kawałki podudzia zawijamy w folię aluminiową: nie przypieką nam się za mocno. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni). Pieczemy jakieś 45-50 minut, aż nam się ciasto ładnie zawstydzi, tj. zarumieni.


Tak wyglądają przygotowania


Tu podudzia w "czapeczkach"

 Efekt końcowy


   Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz