czwartek, 5 października 2017

Ni z gruszki, ni z pietruszki...

    Dziś dość nietypowa zupa, a mianowicie zupa pietruszkowo-gruszkowa. A co mi szkodzi spróbować...
Zupa jest w sam raz dla królików, tj. wegetarian, ponieważ jest bezmięsna. Ale do garów...

Składniki:
  • 70 dkg pietruszki
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • litr wywaru warzywnego
  • ser pleśniowy niebieski
  • sok z pół cytryny
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
   Pietruchę myjemy, skrobiemy i kroimy w plasterki. W garze rozgrzewamy masło i wrzucamy pietruchę. Smażymy mieszając. Cebulę obieramy i kroimy. Jak pietrucha się troszkę podsmaży dodajemy cebulę i smażymy jeszcze troszkę. Degustujemy wino i jak nam odpowiada wlewamy do gara. Tylko proszę za dokładnie nie degustować... 😉Dorzucamy obraną i pokrojoną gruszkę. Gotujemy aż procenty wyparują (według mnie to profanacja). Wlewamy wywar warzywny. Ja gotowałem cebulę, marchew, po kawałku selera i pora tak ok. pół godziny, może troszkę dłużej. Przykrywamy, gotujemy do miękkości. Wkruszamy pleśniaka, dodajemy sok z pół cytryny i blenderujemy. Ewentualnie dosalamy. Nalewamy na talerz, na śwordek wrzucamy garstkę orzechów włoskich, dekorujemy natką pietruszki.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz