Zupa jest w sam raz dla królików, tj. wegetarian, ponieważ jest bezmięsna. Ale do garów...
Składniki:
- 70 dkg pietruszki
- 2 gruszki
- 1 cebula
- 150 ml białego wytrawnego wina
- litr wywaru warzywnego
- ser pleśniowy niebieski
- sok z pół cytryny
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
Pietruchę myjemy, skrobiemy i kroimy w plasterki. W garze rozgrzewamy masło i wrzucamy pietruchę. Smażymy mieszając. Cebulę obieramy i kroimy. Jak pietrucha się troszkę podsmaży dodajemy cebulę i smażymy jeszcze troszkę. Degustujemy wino i jak nam odpowiada wlewamy do gara. Tylko proszę za dokładnie nie degustować... 😉Dorzucamy obraną i pokrojoną gruszkę. Gotujemy aż procenty wyparują (według mnie to profanacja). Wlewamy wywar warzywny. Ja gotowałem cebulę, marchew, po kawałku selera i pora tak ok. pół godziny, może troszkę dłużej. Przykrywamy, gotujemy do miękkości. Wkruszamy pleśniaka, dodajemy sok z pół cytryny i blenderujemy. Ewentualnie dosalamy. Nalewamy na talerz, na śwordek wrzucamy garstkę orzechów włoskich, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz