W zasadzie to powinienem napisać w tytule Hummus 3 bo to już trzecia wersja tej pasty. Jak na razie ta mi smakuje najbardziej. Niewykluczone, że będą jeszcze następne. Właściwie to będą trzy przepisy, bo trzeba zrobić najpierw tahni, później mieszankę przypraw, a dopiero hummus. Tahini i przyprawy można wykorzystać także do innych potraw. No to do dzieła.
Tahini
Składniki:
- ziarno sezamu
- oliwa
Sezam (tak z pół szklanki) wsypujemy na patelnię i ogrzewamy mieszając aż zrobi się złocisty. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił bo będzie gorzki. Jak już mamy właściwy kolor przesypujemy na talerz i mieszając studzimy. Ostudzone ziarnka wsypujemy do blendera i mielimy drobno. Dolewamy oliwy, miksujemy aż otrzymamy gęstość płynnego miodu.
Orientalna mieszanka przypraw
Składniki:
- goździki
- cynamon
- imbir mielony
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- kolendra ziarnka
Hummus
Składniki:
- cieciorka 1 puszka
- tahini 2 łyżki
- sok z jednej cytryny
- czosnek 1 ząbek
- oliwa
- sól
Cieciorkę odcedzamy, płyn z puszki wlewamy do szklanki, może się przydać. Cieciorkę wrzucamy wysokiego naczynia i miksujemy blenderem, jak będzie ciężko szło to dolewamy trochę płynu ze szklanki. wrzucamy ząbek czosnku, pół łyżeczki przyprawy i 2 łyżki tahini. Solimy troszkę dolewamy oliwę. Miksujemy powoli dodając sok z cytryny, aż osiągniemy pożądany smak. Mieszamy dokładnie, a następnie przekładamy do miseczki, jeśli podajemy od razu, albo do słoiczka jeśli zrobiliśmy na później. Trzymamy w lodówce, przed podaniem mieszamy, czasem lubi na wierzchu zebrać się oliwa.
Foto brak, wrzucę później, zresztą jest we wcześniejszych postach, można zajrzeć ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz