poniedziałek, 1 stycznia 2018

Hummus

   W zasadzie to powinienem napisać w tytule Hummus 3 bo to już trzecia wersja tej pasty. Jak na razie ta mi smakuje najbardziej. Niewykluczone, że będą jeszcze następne. Właściwie to będą trzy przepisy, bo trzeba zrobić najpierw tahni, później mieszankę przypraw, a dopiero hummus. Tahini i przyprawy można wykorzystać także do innych potraw. No to do dzieła.

Tahini

   Składniki:
  • ziarno sezamu
  • oliwa
   Sezam (tak z pół szklanki) wsypujemy na patelnię i ogrzewamy mieszając aż zrobi się złocisty. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił bo będzie gorzki. Jak już mamy właściwy kolor przesypujemy na talerz i mieszając studzimy. Ostudzone ziarnka wsypujemy do blendera i mielimy drobno. Dolewamy oliwy, miksujemy aż otrzymamy gęstość płynnego miodu. 

Orientalna mieszanka przypraw

Składniki:
  • goździki
  • cynamon
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • kolendra ziarnka
   Można użyć mielonych przypraw, ale świeżo utarte w moździerzu pachną lepiej. Składniki po kolei ucieramy w moździerzu tak aby nam wyszło po dwie łyżeczki. Wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego pojemniczka i mamy gotową mieszankę do potraw.

Hummus

Składniki:
  •  cieciorka 1 puszka
  • tahini 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa
  • sól
  Cieciorkę odcedzamy, płyn z puszki wlewamy do szklanki, może się przydać. Cieciorkę wrzucamy wysokiego naczynia i miksujemy blenderem, jak będzie ciężko szło to dolewamy trochę płynu ze szklanki. wrzucamy ząbek czosnku, pół łyżeczki przyprawy i 2 łyżki tahini. Solimy troszkę dolewamy oliwę. Miksujemy powoli dodając sok z cytryny, aż osiągniemy pożądany smak. Mieszamy dokładnie, a następnie przekładamy do miseczki, jeśli podajemy od razu, albo do słoiczka jeśli zrobiliśmy na później. Trzymamy w lodówce, przed podaniem mieszamy, czasem lubi na wierzchu zebrać się oliwa.
  Foto brak, wrzucę później, zresztą jest we wcześniejszych postach, można zajrzeć ;)

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz