środa, 10 stycznia 2018

Naleśniki

   Dziś przepis na naleśniki, nie pamiętam czy już tu gościły. Nawet jeśli, na pewno nie takie... Bowiem są to naleśniki z piwem. Od razu wyjaśniam, że nie ma co co się martwić o procenty, ponieważ wszystkie i tak wyparują podczas smażenia. Przepis jest jednoosobowy, w przypadku większej ilości głodomorów należy zrobić wielokrotność. Jeść je można i na słodko, i wytrawnie, jak kto ma chęć. 

Składniki:
  • jajko 1 szt.
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki piwa
  • mąka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
   Do miski wybijamy jajko, wlewamy mleko i piwo. Dodajemy sól i łyżkę oleju. Miksujemy, powoli dodajemy mąkę. Musimy osiągnąć gęstość śmietany. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem (ja robię to pędzelkiem, ale można ręcznikiem papierowym). Wazówką mieszamy ciasto i wlewamy porcję na patelnię, rozprowadzamy równomiernie, obracając patelnią. Smażymy na rumiano. Możemy podawać z miodem, dżemem, serem, mięsem. Jak kto woli i na co ma apetyt.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz