czwartek, 15 lutego 2018

Hiszpański gulasz

   Dziś łapiemy byka za rogi, czyli kuchnia hiszpańska. Co prawda wołowiny tam nie wrzucimy, ale tak jakoś mi się skojarzyło. Będzie to gulasz na bogato, ale warto...Tym bardziej, że jest tam szafran, a do tanich to on nie należy. Ale za to jaki piękny kolorek daje.

Składniki:
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g chorizo
  • 300 g fasoli
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 papryczka piri-piri
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 opakowanie szafranu
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej
  • mąka
   Dzień wcześniej namaczamy fasolę. Szynkę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięcho. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do brytfanny. Na ten sam olej wrzucamy boczek pokrojony w plastry o grubości 1 cm,  smażymy na rumiano. Dorzucamy chorizo pokrojone w dość grube plastry, pokrojoną cebulę, czosnek w plasterkach i pokrojoną papryczkę, a także słodką paprykę. Jak cebulka się zeszkli wlewamy wino. Dodajemy szafran. Redukujemy płyn do połowy objętości. Wlewamy wszystko do brytfanny. Dodajemy fasolę wraz z wodą w której się moczyła. Wszystko mieszamy i dolewamy bulion, płynu powinno być ciut więcej niż mięcha z warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec trzeba zajrzeć czy fasola i mięso już miękkie, ewentualnie dosolić, pieprzyć raczej nie będzie trzeba: piri-piri jest dość ostre, chorizo zresztą też. Jak za dużo wody to odkrywamy aby odparowało. Podajemy z ziemniaczkami i jakąś surówką. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz