poniedziałek, 14 stycznia 2019

Onigiri


  Onigiri to taka japońska kanapka. A skoro japońska to wiadomo, że z ryżu. I z dodatkiem zielska, morskiego zresztą. Krótko mówiąc: jest ryż zawinięty w nori (suszone glony morskie) i nadziany... No właśnie czym? W zasadzie to tym na co mamy ochotę. Japończycy preferują owoce morza, ale można wsadzić tam i naszego kotleta mielonego. Na zdjęciu jest onigiri z surimi, smażonym jajkiem i świeżym ogórkiem. Smaczny jest też tuńczyk z majonezem. Do tego jakiś ostry sos, można maczać kanapki, a jeśli robimy na wynos to dać do środka.

Składniki:
  • 200 g ryżu (suchego, najlepiej do sushi)
  • nori (suszone wodorosty)
  • ocet (najlepiej ryżowy, jak nie mamy to jabłkowy)
  • cukier
  • sól
  • dodatki do środka

    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie do rondelka wlewamy 4 łyżki octu, dodajemy 2 łyżki cukru (brązowego) i łyżeczkę soli. Lekko podgrzewamy i mieszamy aż cukier się rozpuści. Wyciągamy ugotowany ryż z wody (o ile gotowaliśmy w torebkach, ja najczęściej gotuje sypki). Wysypujemy do miski, wlewamy octową zaprawę i dokładnie mieszamy. Teraz musimy poczekać aż ryż lekko przestygnie. Na blacie kładziemy folię spożywczą, troszkę większą niż arkusz nori. Na to kładziemy wodorosty, na ich środek wykładamy płaską warstwę ryżu, tak o 1 cm. Brzegi zostawiamy wolne, ponieważ nori będziemy zawijać. Na ryż kładziemy to na co mamy ochotę: rybę, kimchi, jajko smażone lub gotowane, zieleninę. Oczywiście możemy położyć kilka rzeczy. Następnie kolejna warstwa ryżu i zawijamy nori, tworząc coś w rodzaju koperty, rogami do środka. Owijamy folią spożywczą, aby onigiri się ładnie ukształtowało i "utrwaliło". Aha, możemy jeszcze dodać do środka jakiś ostry sos. Po jakiś 5 minutach przecinamy kanapkę na skos tworząc dwie trójkątna. Odwijamy z foli i możemy wcinać.


 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz