poniedziałek, 22 maja 2017

Chlebek obiadowy

   No może niekoniecznie trzeba go jeść tylko na obiad. Na kolację też można 😉. Od razu uprzedzam, że jest z nim masa roboty. Jakieś 15 minut, z tego 10 przeznaczone jest na smażenie. Tak bo jego się smaży a nie piecze. To taka alternatywa zamiast pyrów czy kaszy. No i za jego pomocą można bez krempacji wylizać talerz. Ale do rzeczy...

Składniki:
  • 20 dkg mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • szczypta soli

   Do malaksera z założonym ostrzem wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, suszone pomidory, tak ok. 10 dkg. Miksujemy, dodajemy oliwę od pomidorów, znowu miksujemy. Dolewamy troszkę wody, aby powstało ciasto. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, smarujemy oliwą od pomidorów. Ciasto wyciągamy z malaksera, formujemy placek wielkości patelni i smażymy, tak ok. 5 minut z każdej strony. I to by było na tyle...



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz