Kiedyś już wrzucałem przepis na hummus, dziś inna wersja. Czy lepsza? Sami oceńcie. Ta na pewno jest szybsza, odpada prażenie sezamu i łatwiej jest ją zmiksować. Przyda się taki przepis na szybki dodatek do mięsa czy wędlin, zresztą można tylko chlebek tym posmarować, też dobre. Poza tym chyba jest zgodna z obecną modą: bardziej dietetyczna. A jak zastosujecie wersję light masła orzechowego to już superfit... 😉
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 1/2 czubatej łyżki masła orzechowego
- limonka
- jogurt naturalny
- bazylia
- sól, pieprz
Otwieramy puszkę cieciorki, wylewamy zalewę, mnie się trafiła cieciorka gotowana na parze, więc zalewy nie miałem, wrzucamy do miski. Dodajemy masło orzechowe, bazylię. Najlepiej świeżą, ja nie miałem świeżej, więc dodałem suszoną. Mam jeszcze zapasik z ogrodu. Miksujemy, blenderujemy jak kto woli. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu, 2 łyżki jogurtu i sok z 1/2 limonki. Jak limonka mało soczysta to możemy od razu z całej. Miksujemy ponowni, aż otrzymamy jednolitą masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. I to by było na tyle...
Tradycyjnie życzę Wam smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz