środa, 16 stycznia 2013

Chleb na zakwasie

Aby upiec chleb na zakwasie trzeba najpierw mieć zakwas :)


Zakwas

Możemy go kupić w sklepie lub piekarni, albo zrobić samemu. Ja preferuję to ostatnie. Do dużego słoika (ja mam do tego kamionkę) wsypujemy 2-3 łyżki mąki, wlewamy 1/2 litra zimnej, przegotowanej wody mieszamy. Wrzucamy kawałek skórki razowego chleba (tylko z porządnej piekarni, a nie z marketu). Przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia wyławiamy i wyrzucamy skórkę  chleba, a zakwas mieszamy. Po 2-3 dniach mamy gotowy zakwas. Ja robię taki rzadki, ponieważ wykorzystuję go nie tylko do chleba, ale także na żurek (ale o tym innym razem).

Chleb razowy na zakwasie

Składniki
  • 320 ml zakwasu
  • 250 dkg mąki żytniej razowej
  • 100 dkg mąki żytniej
  • 200 dkg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 1/2  opakowania drożdży instant
  • łyżka miodu
  • ewentualnie jakieś ziarna dyni, słonecznika, siemie lniane
 Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny w podanej kolejności, mąkę oczywiście przesiewamy. Odczekujemy ok. 1 godziny i włączmy program pełnoziarnisty. Po upieczeniu wyjmujemy nasz razowiak.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz