Zakwas
Możemy go kupić w sklepie lub piekarni, albo zrobić samemu. Ja preferuję to ostatnie. Do dużego słoika (ja mam do tego kamionkę) wsypujemy 2-3 łyżki mąki, wlewamy 1/2 litra zimnej, przegotowanej wody mieszamy. Wrzucamy kawałek skórki razowego chleba (tylko z porządnej piekarni, a nie z marketu). Przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia wyławiamy i wyrzucamy skórkę chleba, a zakwas mieszamy. Po 2-3 dniach mamy gotowy zakwas. Ja robię taki rzadki, ponieważ wykorzystuję go nie tylko do chleba, ale także na żurek (ale o tym innym razem).
Chleb razowy na zakwasie
Składniki
- 320 ml zakwasu
- 250 dkg mąki żytniej razowej
- 100 dkg mąki żytniej
- 200 dkg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 1/2 opakowania drożdży instant
- łyżka miodu
- ewentualnie jakieś ziarna dyni, słonecznika, siemie lniane
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz