piątek, 11 stycznia 2013

Jak wygląda jajecznica każdy wie...

Proponuję wzbogaconą wersję tej potrawy:

Składniki dla 3-4 osób:
  • 10 jajek
  • kawałek boczku wędzonego surowego
  • 25 dkg kiełbasy
  • cebula
  • 30 dkg papryki (ja najczęściej biorę mrożoną( kupuję od razu obraną i pokrojoną :))
  • 20 dkg mrożonego zielonego groszku (z przyczyn jak wyżej)
  • sól
  • pieprz troszkę oleju
Jajka wbijamy do miski, pieprzymy, solimy (nie za dużo, bo boczek i kiełbasa przeważnie są dość słone). Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę w drobną kostkę. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy troszkę oleju. Jak zacznie się rumienić dodajemy kiełbasę. Podsmażamy troszkę i dodajemy cebulę. Wszystko od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy groszek i paprykę. Smażymy do momentu aż odparuje woda z warzyw, oczywiście mieszając od czasu do czasu. Gdy odparuje woda zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Mieszając smażymy do czasu uzyskania lubianej konsystencji. A następnie podajemy na stół z chlebem posmarowanym masłem (lub margaryną jak ktoś woli).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz