Składniki na jedną osoboporcję:
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- masło
- cukier
- cynamon
- sól
W dużym garnku zagotować lekko posoloną wodę. Serek przełożyć do miseczki, dodać całe jajko, mąkę. Wymieszać na jednolitą, dość gęstą masę (w razie potrzeby dodać więcej mąki), tu trzeba troszkę wprawy. Jak będzie za gęste wyjdą twarde kluchy, jak za rzadkie - rozgotują się. (Można na próbę wrzucić troszkę ciasta na wrzątek, poczekać aż wypłynie i spróbować). Ciasto przełożyć na mokry talerzyk, a następnie mokrą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody, od czasu do czasu zamieszać w garnku. Jak wypłyną wyłowić na talerz, polać roztopionym masłem, posypać cukrem i jak ktoś lubi cynamonem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz