piątek, 25 stycznia 2013

Serek topiony

Kiedyś zastanawiałem się jak się robi serek topiony. Po wielu trudach udało mi się dowiedzieć jak to się robi. Teraz w dobie internetu nie ma tych problemów... Obecnie, po kilku modyfikacjach i paru eksperymentach mam dwa sposoby robienia serka: tradycyjny i nowoczesny.

Składniki:
  • ser biały (ja używam półtłusty) 0,5kg
  • żółtka 1-2
  • sól
  • ulubione dodatki (szczypior, pieczarki, szynka, kminek, co kto lubi) drobno pokrojone
  • ewentualnie troszkę masła
  • soda oczyszczona (opcjonalnie)
Przepis:

Ser rozdrabniamy w miseczce i teraz mamy do wyboru dwa sposoby dalszego działania:


  • tradycyjny - odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (najlepiej poza zasięgiem węchu...)
  • nowoczesny - posypujemy serek sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy odczekujemy kilka, kilkanaście minut, aż serek zgliwieje

W dużym płytkim garnku gotujemy wodę, wstawiamy do niej rondel (najlepiej teflonowy), wsypujemy zgliwiały ser. Podgrzewamy mieszając cały czas drewnianą łyżką. Jak się rozpuści dodajemy sól, dodatki i żółtka.Chwilkę jeszcze podgrzewamy, a następnie wlewamy do małych słoiczków, od razu zakręcamy.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz