W kompocie, ponieważ w sosie... rabarbarowym. Rabarbar kojarzył mi się zawsze z kompotem, ewentualnie z ciastem, ale z sosem? Okazuje się, że to niezły pomysł. Z racji pory roku wziąłem rabarbar mrożony, a zamiast papryczki sos tabasco. Do tego kawał mięcha np. stek, ziemniaczki i zielenina, tu akurat kapustka pak choi. Tu umieszczam przepis na sos, przepis na stek zostawię sobie na kiedy indziej.
Składniki:
- 1/2kg rabarbaru
- 2 laski wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki czerwonego wina, słodkiego lub półsłodkiego
- 3-4 szalotki
- ostra papryczka
- 2 łyżki masła klarowanego
Szalotki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rabarbar myjemy i kroimy, ja miałem mrożony, więc już pokrojony. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i lekko rumienimy. Dodajemy rabarbar i wanilię, a po chwili cukier. Dusimy jakieś 10-15 minut aż rabarbar puści sok, dodajemy wino. Często mieszając redukujemy płyn. Następnie przecieramy przez sito. Można zostawić troszkę rabarbaru i dodać po przetarciu, a następnie jeszcze chwilkę poddusić, zrobię tak następnym razem.
Smacznego!!
ciekawy przepis i jakie wykwintne danie :)
OdpowiedzUsuń